Smaka på Västmanland

Lokalt på tallriken genomfördes 1 juli - 28 augusti 2022

1 Juli - 28 Augusti

Lokalt
på tallriken

Sommarens godaste kampanj

Sommarens godaste kampanj

 Lokalt på tallriken är kampanjen som skapar fler samarbeten mellan restauranger och producenter med ambitionen att mer restaurangmat ska bestå av mat på råvaror i säsong, från producenter i närområdet. Precis som mat och dryck alltid borde vara.

Målet är att lyfta den lokalproducerade maten och uppmana till ett mer hållbart och klimatneutralt sätt att äta ute på.

Mellan den 1 juli – 28 augusti pågår kampanjen

Om maträtterna

Restaurangerna och caféerna har själva skapat sina respektive maträtter och tagit kontakt med lokala producenter. Grundkriterierna är att 2-3 basråvaror måste komma från närområdet. Alla andra råvaror måste ha ursprung Sverige förutom vissa smaksättare som salt, kryddor med mera.

Samma kampanj pågår även i Örebroregionen

Kampanjens restauranger i Örebroområdet: https://www.agroorebro.se/lokalt-pa-menyn/event-lokalt-pa-tallriken-2022/

 Löpande uppdateringar kan du se om du följer oss på Facebook och instagram: @smakapavastmanland.

Sommarkampanjen Lokalt på Tallriken 2022 är avslutad och vi har ett resultat. Ett samarbete mellan Smaka på Västmanland och Agro Örebro där vi utmanar restauranger att skapa varmrätter med lokala ingredienser.
Vi satte höga ambitioner och mål för detta:
Att de elva restaurangerna i kampanjen skulle nå över 3000 sålda portioner i respektive län och tillsammans över 6000 sålda portioner.
 
Detta mål infriades med råge!!! Ett fantastisk jobb utav samtliga restauranger resulterade i ca 3500 portioner sålda per region och över 7000 portioner totalt.
 
Stort tack till alla restauranger som antog utmaningen:
Stå Kök & Bar, Bryggerikrogen, Lill-Annans Bageri & Café, Hamnmagasinet, Gamla Örebro och Gro från Örebro.
Färna Herrgård, Gillet6, Hem till Gården, Nya Serveringen och Måns Ols Utvärdshus från Västmanland.
 
Fantastisk bra jobbat!
 
Målet med antalet portioner är en sak men den grundläggande utmaningen att fler och fler restauranger skiftar över till lokala livsmedel är en väldigt viktig del i Sveriges livsmedelsstrategi att öka andelen mat och dryck producerad i Sverige. Skiftet kommer också betyda mycket för vår landsbygd, arbetstillfällen, skattepengar, lokal stolthet och mycket mer.

Årets deltagande restauranger i Västmanland

Klicka på loggan för mer information om respektive restaurangs bidrag

Ett bildspel av kampanjrätterna

Kommer snart
Kommer snart
Kommer snart
Kommer snart
måns ols
Måns Ols Utvärdshus / Sala

Mälargös med uppgårds potatis, ångade betor, sösongens grönt och smörsås

ST
Restaurang STÅ /Örebro

Tre lokala tapas varierande efter säsong

gamlarebro
Gamla Örebro

Nattbakad fläsksida och krispigt bakad svål från MOAB i Kumla, örtslungad potatis samt dragonemullsion på ägg från Berga gård. 

Lill-Annas
Lill-Annas, Örebro

Rostbiffsmacka med kött från Lilla Väsby Gård, bröd bakat av mjöl från Råberga

bryggerikrogen
Bryggerikrogen i Nora

Gråärtsburgare med ramslök- och rapsmajonnäs, samt grönt från lokala odlare

grythyttan
Grythyttans gästgiveri

Tartar på Närke biff med Almnäs tegelost, maskroskapris från Grythyttan, bakad gula betor från Källsmo gård. 

Färna herrgård
Färna Herrgård

Rullad fläsksida från Nibble gårdsgris, örter från Färna herrgård, färskostkräm från Tvetalunds lantbruk, grönt från Hebo gård

Gillet 6
Gillet 6 /Sala
Råbiff på bringa från Faringe, lökmarmelad från Hebo trädgård, jordärtskockschips och syrligt potatisskum med örter och grillad vårlöksolja från närområdet.
Hem till gården
Hem till gården /Västerås
Bianchi pizza med surdeg från kopparlundens bageri, Salsicca från Nibble gårdsgris, cheddar/mozarella blandning, karamelliserad lök och rårörda lingon från våra skogar
Nya serveringen
Nya serveringen / Fagersta
Engelsbergare med fläskfärs från Carlströms, roslundspotatis från Hedemora, grädde och ägg från Alsbo.
PlayPause
måns ols
ST
gamlarebro
Lill-Annas
bryggerikrogen
grythyttan
Färna herrgård
Gillet 6
Hem till gården
Nya serveringen
previous arrow
next arrow

Fotografer: Emma Söderberg, samt Creative mill

Tävling

Under kampanjperioden genomförs en tävling via Facebook och instagram.  En vinnare per region vinner ett presentkort värt 300:- som kan användas på någon av kampanjrestaurangerna/caféerna. Bilder och material märkta #lokaltpatallriken kommer löpande under kampanjperioden att publiceras på både Facebook och instagram, du deltar i tävlingen genom att:

  1. Följa vår Facebook eller instagram (@smakapavastmanland).

  2. Gilla och dela minst en av kampanjbilderna på någon av Facebook eller instagram (Gäller under perioden Juli – Augusti)

  3. Tagga en vän i samma inlägg och kommentera med #tavlinglokaltpatallriken (bonuspoäng för fler kommentarer)

Tips: Desto fler bilder du delar och taggar desto större är din chans att vinna. Den 28e augusti utses en vinnare i vardera regionen

*juryn består av representanter för AgroÖrebro och Smaka på Västmanland.

Lycka till

 

De lokala leverantörerna bakom rätterna

Om projektet

Lokalt på tallriken möjliggörs av stöd från EU och jordbruksfonden och är en del av projektet Lokalt på menyn som går ut på att bidra till fler lokalproducenter och större efterfrågan på lokalproducerat. Projektet ägs av den ekonomiska föreningen Smaka på Västmanland och drivs tillsammans med projektpartner AgroÖrebro.

Genom din roll som restaurangbesökare kan du uppmuntra till mer lokalodlat på menyn genom att fråga efter det på dina restaurangbesök, och därmed bidra till starkare efterfrågan på inhemsk matproduktion. Lokalt på tallriken är en kampanj som återkommer varje år och vi uppmuntrar dig som vill se mer lokalt på tallriken att sprida ordet om denna kampanj, använd #lokaltpatallriken

×