Smaka på Västmanland

Erbjudande till dig som är krögare eller producent av livsmedel att delta i årets kampanj av "Lokalt på Tallriken"!

Vi har tagit med oss av erfarenheterna från tidigare år och satsar på en ny kampanjperiod av det populära initiativet ”Lokalt på Tallriken”. Kampanjen går ut på att locka besökare till de deltagande restaurangerna för att äta lokalt komponerade rätter och samtidigt bidra till att Västmanlands restauranger knyter värdefulla kontakter med lokala producenter. Nu pågår värvningsarbetet av krögare och producenter inför årets kampanj !

Denna kampanj bidrar till att:

  • Knyta affärskontakter mellan restauranger och producenter.
  • Påvisa värdet i det lokalproducerade för restauranggäster.
  • Förbättra lönsamheten i att servera lokalproducerat.
  • Fler krögare kan tillgodose den ökande efterfrågan på lokal mat.

I projektet samarbetar vi med AGRO Örebro och denna kampanj genomförs parallellt i båda länen.

Grafisk profil för kampanjen 2022

Varför ska man som krögare vara med i kampanjen?

1. Möjlighet att utveckla lönsamma relationer med lokala producenter

2. Marknadsföring genom projektet i flertalet kanaler, se partners nedan.

3. Öka lönsamhet på rätter med lokala ingredienser genom storytelling.

4. Tillgodose den ökande efterfrågan på lokal mat.

Tre samarbetspartners vilka kommer marknadsföra deltagande restauranger och deras bidrag i sina kanaler. Vill du också synas brett och mycket inför sommaren 2022? – Anmäl dig till kampanjen nedan.

Ett av bidragen 2021: Braxqueneller, Djäknebergets restaurang. Foto: Avig Kazanjian

Vill du som restaurang veta mer om kampanjen och intresserad av att delta är du varmt välkommen att kontakta oss på info@smakapavastmanland.se.

Även de restauranger som inte vill delta men ändå vill veta mer om vad som finns i det lokala skafferiet finns vi här som en resurs. Tveka inte att kontakta oss om du letar efter något.

Vi har kategoriserat på hemsidan alla våra medlemmar utefter vad de producerar, se mer här.

Anmäl er till kampanjen här.

Enligt kriterierna beskrivna här intill

Kriterier för att delta:

  • En namngiven huvudrätt där 2-3 basråvaror betecknas som lokala.

Med lokala menas Västmanland, Örebroregionen och angränsande regioner. Övriga råvaror ska ha ursprung Sverige med undantag för vissa smakförhöjare t ex salt, peppar, andra kryddor och citron. 

  • Rätten ska erbjudas under hela kampanjperioden. (1 juli – 28 augusti)
  • Rätten kan förändras utifrån tillgång på råvaror under kampanjen (säsong).
  • Rätten presenteras som recept för projektgruppen cirka 4 veckor innan kampanjstart
  • Restaurangerna förbinder sig att marknadsföra kampanjen/sin maträtt i sina marknadsföringskanaler t ex sociala medier, hemsida med mera.

Projektorganisationen stöttar med text och bildmaterial med mera.

  • Vid behov stöttar projektorganisationen med kontakter till lokala producenter.
  • I Örebroregionen premieras om några restauranger väljer vildsvin som råvara. AgroÖrebro driver parallellt ett vildsvinsprojekt.

Förra året deltog sex restauranger i Västmanland och åtta restauranger i Örebro län. Vi uppnådde målet på minst 6,000 sålda portioner av rätter där ingredienserna till 100% var lokalt producerade.

Detta år tillsätter vi ett restaurangråd att hjälpa oss forma kriterierna för deltagare i aktiviteten.

Totalt till de 14 restaurangerna i både Västmanland och Örebro som deltog engagerades inte mindre än 50 producenter för att tillgodose behovet av lokala produkter.

Förstå om detta kunde implementeras i en större skala i samhället!

Ett av bidragen 2021: Pulled pork burgare, Rocklunda restaurang. Foto: Avig Kazanjian.

Slutligen till er restaurangbesökare:

Det finns många fina restauranger i regionen som erbjuder lokalproducerad mat och intresset för detta ökar hela tiden. En del av dessa är medlemmar i Smaka på Västmanland och ni kan läsa mer om dessa här. Vi som förening verkar för att få fler och fler restauranger att erbjuda lokala alternativ och förhoppningen är att vi i framtiden kan uppvisa en genuin stolthet i vad som produceras här och servera det i allt större utsträckning.

×