Smaka på Västmanland

Kampanjen “Lokalt på Tallriken 2022” genomförs under sommaren från 1 juli till 28 augusti. En delaktivitet i projektet “Lokalt på Menyn” där målet är att minska avståndet från producent till konsument vad gäller lokalproducerade livsmedel. Denna kampanj syftar specifikt till att knyta affärskontakter mellan restauranger och producenter samt påvisa för konsumenter värdet i det lokalproducerade. I projektet samarbetar vi med AGRO Örebro och denna kampanj genomförs parallellt i båda länen.

Håll utkik efter vilka restauranger som kommer delta i årets utmaning.

Denna sida kommer uppdateras allteftersom kampanjen utformas och närmar sig genomförandet.

Pulled Porkburgare Rocklunda Restaurang. Foto: Avig Kazanjian

Förra året deltog sex restauranger i Västmanland och åtta restauranger i Örebro län. Vi uppnådde målet på minst 6,000 sålda portioner av rätter där ingredienserna till 100% var lokalt producerade.

Detta år tillsätter vi ett restaurangråd att hjälpa oss forma kriterierna för deltagare i aktiviteten.

Totalt till de 14 restaurangerna i både Västmanland och Örebro som deltog engagerades inte mindre än 50 producenter för att tillgodose behovet av lokala produkter.

Förstå om detta kunde implementeras i en större skala i samhället!

Den grafiska profilen till höger blir våran symbol utåt för år 2022

Till årets kampanj har vi i Västmanland tre partners som kommer stötta kampanjen och dessa är: Västerås Tidning, Västmanlands Turism och Visit Västerås.

Restauranger och producenter som deltar kommer lyftas i marknadsföringen genom flera olika kanaler:

  • Västerås Tidning både digitalt och i print.
  • Västmanlands Turism digitala kanaler
  • Visit Västerås digitala kanaler 
  • Smaka på Västmanlands hemsida och sociala medier.
Braxqueneller på Djäknebergets restaurang. Foto: Avig Kazanjian

Vill du som restaurang veta mer om kampanjen och intresserad av att delta är du varmt välkommen att kontakta oss på info@smakapavastmanland.se.

Även de restauranger som inte vill delta men ändå vill veta mer om vad som finns i det lokala skafferiet finns vi här som en resurs. Tveka inte att kontakta oss om du letar efter något.

Vi har kategoriserat på hemsidan vår alla medlemmar utefter vad de producerar, se mer här.

Slutligen till alla ni restaurangbesökare:

Det finns många fina restauranger i regionen som erbjuder lokalproducerad mat och intresset för detta ökar hela tiden. En del av dessa är medlemmar i Smaka på Västmanland och ni kan läsa mer om dessa här. Vi som förening verkar för att få fler och fler restauranger att erbjuda lokala alternativ och förhoppningen är att vi i framtiden kan uppvisa en genuin stolthet i vad som produceras här och servera det i allt större utsträckning.

×