Smaka på Västmanland

Ljungs goa - berättelsen

Caroline med familj

”Jag praktiserade på en växthusodling med självplock av grönsaker någon gång på 80-talet, de hade en pytteliten gårdsbutiken under sommarhalvåret och jag minns den atmosfär som bildades runt den, folk var trevliga, hjälpte till och stämningen var god. Jag var inriktad på att jobba med kor och grisar just då men med den nya inspiration jag fått tänkte jag att en dag skulle det bli..

Livet tog flera omvägar tills jag slutligen hamnade här. Jag med familjen bodde nästgårds innan och jag promenerade ofta förbi ladan på den här gården och tänkte att dom fönstren hade varit perfekta för en gårdsbutik.

En dag kom maken in till mig och sa att just den här gården var ute för försäljning. Vi ringde mäklaren direkt, la ett bud och fick den, utan att ha sett insidan. Det visade sig finnas en del behov av renovering och nu i efterhand tänker jag att det var nog tur att vi köpte innan vi sett hur mycket jobb som skulle krävas, då hade det kanske aldrig blivit av, men det blev riktigt bra till slut.

Att det blev just praliner och choklad var inte heller en självklarhet, som sagt så var jag inriktad på att jobba med kor och grisar och hade inte alls talang för hantverk. Efter att min far gick bort gav jag min mor en present i form av en chokladprovningskväll. Jag hade inte riktigt tänkt att hon skulle bjuda med mig på den, jag tyckte vi umgicks tillräckligt säger Caroline och skrattar, men så blev fallet. Vi åkte till närmsta ställe som hade annonserat om chokladprovning men det visade sig att dom hade slutat med det och erbjöd oss istället att få göra egna chokladpraliner. Jag trodde inte jag hade talang för sånt men det visade sig vara det roligaste jag gjort. Jag följde upp på det med en utbildningsresa till Spanien där jag gick en intensivkurs i pralintillverkning. Till en början gjorde jag praliner till bara vänner och bekanta men allt fler hörde talas om det och efterfrågan växte, då var det tur att vi hade skaffat en gårdsbutik med lokal tillräckligt stor för pralintillverkning. Idag är det en stor del av verksamheten och jag skulle vilja att den växte ännu mer, jag har anställda under perioder men skulle behöva fler. Jag vill utveckla chokladdelen ännu mer med workshops, utbildningar och liknande.  I framtidsplanerna ingår även att utveckla cafédelen och göra iordning logen som kurslokal.” /Caroline Ljung

Fönstrena på Ljungs goa

Ljungs goa gårdsbutik i Köping

På Ljungs Goa erbjuds förutom choklad och workshops i chokladtillverkning en gårdsbutik full av lokala läckerheter.
Öppetider: Torsdag 14 – 18 samt Fredag och Lördag 11 – 16.

All information hittar du på:
www.ljungsgoa.se

Dela gärna denna berättelse

×